Metszés, mandula, gólya
Pár hete elkészült a metszés is, mostanra pedig berobbantak a fiatalabb mandulafák.
2024.11.17.
A két kép között bő két hét telt el. Azért (is) jó a szőlőhegy, mert az ember folyamatosan szembesül a teremtett világ, vagy a természet (felfogás kérdése, a kettő persze nem zárja ki egymást) erejével, szépségével, tökéletességével. Persze, ahol még nem tettük tönkre (vagy igyekszünk nem tönkretenni).
A harmadik meg csak úgy…
(A bor amúgy jól áll, megtörtént a derítés is, most szépen érik a tartályokban.)
2024.09.14.
Múlt csütörtökön leszüreteltünk.
Sokat tanultunk most is, végül ismét csak tanulóévnek nyilvánítottuk az ideit is.
Marha nagy kérdés volt egyáltalán az időpont. Szinte egész szezonban kb. három héttel korábban történt minden, mint tavaly. Akkor úgy éreztem, megremegett a kezem, és egy kicsit korán szüreteltünk, idén el akartam kerülni ezt a hibát. Végül sikerült úgy kihúzni, hogy egy bő héttel előzte csak meg az idei szüret a tavalyit. A cukor szépen ment felfelé, végül 18-as cukorfoknál álltunk meg, mert közben a szaharai időjárásban látványosan égtek el a savak. Főleg, hogy az ültetvény egy részén a szőlő ledobta az alsó leveleit (valószínűleg a szárazság miatt), és a fürtök közvetlenül ki voltak téve a napfénynek.
A legizgalmasabb az volt, hogy több szőlő termett, mint amivel akkorra kalkuláltunk, amikor az újratelepítést követően, az ültetvény a 100%-os kondíciót eléri. Ott pedig azért még messze nem tartunk. Egyfelől ez nyilván jó hír, de néha a kevesebb több lenne, pl. amikor nem tudod hova tenni a termést.
Amúgy egyelőre minden rendben lévőnek látszik, mustülepítést követően, 15-16 fokra hűtve erjesztünk, az eredmények alapján nagyjából az erjedés közepén járhatunk. A pálinka cefre viszont fázik, annak fűteni kell, de erről ne tudjatok, mert az csak privát fogyasztásra lesz!
Pár hete elkészült a metszés is, mostanra pedig berobbantak a fiatalabb mandulafák.
Elindult a Facebook oldalunk is! Pontosabban, újraindult, korábban Borszertár néven futott és javarészt a mi szőlőhegyünkről szólt. Az új életre kelését mindjárt egy névváltoztatással kezdte: innentől Rajnai 1888 néven tör a világhír felé. Mindezt azon egyszerű oknál fogva, hogy mostantól a szőlőhegyen belül elsősorban a Rajnai ültetvényünkre...
Hát, őszintén szólva, abszolút nem vagyunk hívei. Valahogy nem tartozik hozzá a szőlőhegy képéhez, de sajnos nem csak ez az egy, ami ezen a téren változik. Ellenben, sok más mellett, ez is felborult az utóbbi időben: a római kor óta valahogy mindig sikerült szőlőt termelni ezen a vidéken, a jelenlévő, vadon élő állatok mellett. Ez, jelentem, a XXI....